VÝPRAVA ZA HISTORIÍ

VÝPRAVA ZA HISTORIÍ

 

 

 

V rámci výuky vlastivědy - dějin naší vlasti (konkrétně 2.světové války) jsme si povídali také o Židech a jako zajímavost jsme plánovali navštívit ledečskou židovskou synagogu.

Nejprve jsme zamýšleli navštívit pouze synagogu. Pak jsme ale dostali tip na skvělou paní Lédlovou, která se (společně s dalšími) snaží o zachování židovských památek v Ledči a sbírá veškeré informace o Židech, kteří v Ledči žili, a která si na nás ochotně vyhradila čas a zavedla nás nejprve na židovský hřbitov.

Tam měla pro nás připravené poutavé vyprávění o tomto hřbitově doplněné fotografiemi a překlady nápisů na některých náhrobcích. Hledali jsme také třeba ruce, korunu nebo konvičku na náhrobku a od paní Lédlové se dozvěděli, co přítomnost takového znaku na náhrobku znamená.

Poté jsme se přesunuli do synagogy, kde nám vyprávěla o její historii a také různé zajímavosti – například co je tóra, kde byla v synagoze uložena, nebo že do hlavní části směli pouze muži a ženy vstupovaly bočním vchodem pouze na galerii. Vyprávění opět doplnila fotografiemi a příběhy některých ledečských Židů.

Věděli jste třeba, že ledečská ZUŠ byla původně továrna na boty jednoho z místních židovských obchodníků?

Ve škole jsme si pak poznatky doplnili o některé zajímavosti z knížky o židovské obci v Ledči, kterou sepsali pamětníci a je k dostání v ledečském infocentru.

Velice děkujeme paní Rénátě Lédlové za její čas a úžasné vyprávění.

Více fotografií.

 Andrea Chaloupková a třída 5.C

Přidáno 26. 2. 2024, autor: Josef Pešek

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s využitím cookies.