Řemeslo má zlaté dno

Řemeslo má zlaté dno

 

 

 

 

 

Stát se na chvíli instalatérem, hrnčířem, vyzkoušet si chůzi na štaflích, opracovat dlátem a kladivem kámen, virtuálním kombajnem sklidit obilí, seznámit se se základy stolničení a nejen to si mohli žáci 8. ročníku vyzkoušet v pátek 22. března 2024 během projektu Den řemesel v prostorách naší školy. Žáci byli rozděleni do 10 skupin a i přes prvotní ostych se mohli postupně seznámit s různými řemesly.

Svoji kreativitu žáci rozvíjeli při food carvingu (vyřezávaní do ovoce a zeleniny), u zdobení perníčků a malbě na sklo. Zpestřením pro žáky byla vitráž. Velkou výzvou byla i náročná práce při výrobě kovaných hřebíků, kde nejeden osmák pocítil žár kovářské výhně. I ručně opracovat dřevo za pomocí dláta a nezranit se, nebo si vyrobit herní kostku bylo další cennou zkušeností. Zručnost vyžadovalo založení první řady cihel, položení zámkové dlažby nebo přesné řezání keramických obkladů.

Milovníky nových technologií oslovilo virtuální sváření, měření tvrdosti materiálu nebo 3D tiskárna. Logické myšlení mohli žáci rozvíjet při skládání hlavolamů a modelů hmyzu.

Cílem projektového dne bylo žákům představit nejrůznější řemeslné obory, které se vyučují na středních školách nejen našeho regionu a ukázat jim, že i studium řemeslných oborů může být jednou z možností volby budoucího povolání.

Tento projektový den by předsedkyně předmětové komise Člověk a svět práce Mgr. Alena Matoušková a výchovná poradkyně II. stupně nemohly realizovat bez spolupráce se školami: Střední průmyslová škola stavební akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod, Česká zemědělská akademie v Humpolci, střední škola, Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou, Akademie Světlá nad Sázavou, střední škola a vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Vlašim.

Velké poděkování patří všem zaměstnancům a žákům těchto škol, kteří se podíleli na celé realizaci Dne řemesel.

Více fotografií.

Zdenka Urbanová, výchovná poradkyně II. stupně

Přidáno 27. 3. 2024, autor: Josef Pešek

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s využitím cookies.